Het knijtejong

Huiskamertheater

2003 – 2005

 

‘Twee vrouwen zitten, in een huis, aan een tafel: het zijn een moeder en een dochter.
Ze zitten en kijken tv.
Op het fornuis staan potten te pruttelen.
De sfeer is gespannen. De moeder is kwaad. Dat zie je aan de manier waarop ze kijkt.
De dochter niet, zo lijkt het.
Iets houdt hen bijeen en toch weer niet.
Iets bindt hen en toch lijkt het alsof ze nooit voor elkaar zouden kiezen.’

 

Met dit beeld, met deze realiteit voor ogen begon Rebecca Tanghe aan ‘het Knijtejong’. Het stuk zou een ontleding moeten zijn van dit beeld, een ontrafeling. Het zouden de woorden moeten zijn die achter dit beeld verborgen liggen.
Geïnspireerd door haar eigen dagboeken, door verhalen van andere moeders en dochters en ook sterk geïnspireerd door Marlyn French’s ‘Haar Moeders dochter’ ging zij op zoek naar de complexiteit van de gedwongen relatie tussen moeder en dochter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWaarom is datgene wat een moeder zegt belangrijker dan de woorden van een vreemde en waarom blijven dochters aan moeders rokken hangen ondanks de vele spanningen, wrijvingen en conflicten? Natuurlijk is dit een verhaal over ‘een’ moeder en ‘een’ dochter. Het is geen wetenschappelijke analyse, geen algemene waarheid. Het is een ‘tranche de vie’, een korte blik op het leven van deze twee mensen gezien vanuit de blik van een voyeur.

Knijt1

Het publiek moet binnen sluipen in hun huiskamer. Als een ongeziene gast neemt het dan deel aan het dagelijks bestaan van twee mensen. Een autobiografie of een persoonlijk, afgewerkt levensverhaal krijgt het niet te horen, maar doorheen de gesprekken van de personages, doorheen hun houding, hun kledij weegt hun verleden door en dat maakt hen tot wie ze zijn.
En toch, ergens binnenin dit persoonlijk verhaal zit ons aller ‘ondraaglijke lichtheid van het bestaan’.

knijtejong rose

Affiche

 

 

 

 

 

Tekst: Rebecca Tanghe
Spel: Chris Lenaerts en Rebecca Tanghe
Regie: An Vercruysse
Video: Rudy Goes

Première: op 21 maart 2003 bij Emma Vivijs thuis in Breendonk
Aantal voorstellingen: 16